DIRTYGLASS Jana Čiháka jako cena ETUR pro UJEP

DIRTYGLASS Jana Čiháka jako cena ETUR pro UJEP

Cena ETUR pro Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem je vytvořena z frity odpadového čirého skla různého původu, kdy hnědý a zelený “závoj” v bloku je zpracovaný z nadrcené moučky obalového skla.

DIRTYGLASS je projekt založený na experimentu zpracování a znovu využití odpadního skla, které je určené k recyklaci a podléhá velkému třídění. Nemalá část z tohoto skla je v podstatě nerecyklovatelná, ta následně skončí na skládce. Projekt DIRTYGLASS se zaměřuje zejména na využití tohoto odpadního materiálu.

Projekt DRITYGLASS byl jeho původní verzi nejen prezentován na výstavě klauzur FUD Zimní sklizeň 23, ale také na nultém ročníku Festivalu Design Ústí v Domu umění Ústí nad Labem, kdy s několika dalšími objekty vytvořenými touto technikou prezentoval jako design materiálu nové generace.

“Při svém experimentování s odpadovým sklem jsem odhalil jeho unikátní výhodu. Oproti běžnému sklu má velmi nízké obsahy tavidel, což jsem ale nakonec obrátil v jeho přednost. Několik bloků a desek má velmi výrazný a hrubý povrh po tavení, jelikož sklo tohoto typu se plně neroztaví, což vytváří jeho unikátní strukturu i podobu. Lidé, kteří moje projekty vidí poprvé, bývají překvapeni, že sklo může vypadat i jinak, než jak ho znají. Baví mě pro sebe i pro ostatní odhalovat další a další skryté podoby i vlastnosti tohoto tisíce let starého materiálu.“ (Jan Čihák)

Více k ceně ETUR na UJEP a tématu udržitelnosti: https://www.ujep.cz/cs/udrzitelnost

Foto: Jan Čihák, Šimon Roubal