Výstava Thinking Through Drawing v Los Angeles

27.–29. 10. 2023 / Torrance Art Museum, Los Angeles, Kalifornie

Altán Klamovka na TRYST Alternative Art Fair, Torrance Art Museum, Los Angeles.

Výstava Thinking Through Drawing pod kurátorským vedením Lenky Sýkorové a dvou vizuálních umělců za FUD Jiřího Kovandy a Darji Lukjanenko na TRYST Alternative Art Fair, Torrance Art Museum, Torrance, Los Angeles, Kalifornie. Výstava probíhá ve dnech 27.–29. 10. 2023.

Kurátorka: Lenka Sýkorová (CZ)
Vystavující: Darja Lukjanenko (UA), Veronika Holcová (CZ), Jiří Kovanda (CZ), Jan Pfeiffer (CZ), Dorota Sadovská (SK)
 
Kresba nám poskytuje prostor, kde můžete zpomalit. Můžeme i přemýšlet kresbou. Spojení myšlení a kresby se stalo základem pro vznik tohoto kurátorského projektu Thinking Through Drawing, ve kterém se prezentují čeští, slovenští a ukrajinští umělci Darja Lukjanenko (UA), Veronika Holcová (CZ), Jiří Kovanda (CZ), Jan Pfeiffer ( CZ) a Dorota Sadovská (SK). Kresebná čára, ať už vedená na papíře, nebo hmotou v prostoru, je silným vizuálním gestem současných intermediálních umělců. Kresba jako intimní gesto je mnohými umělci vnímána jako nejpřímější médium pro vyjádření idejí se specifickým smyslem pro vnímavost k povšimnutí si velkých či malých dějin, které se právě odehrávají. Náčrt nápadu provází umělce od nepaměti. Spojením mysli, oka a ruky mohou zachytit svět kolem nás.
 
TRYST je nový mezinárodní umělecký veletrh pro artist-run spaces a kolektivy. Také mezinárodní konference, která se zabývá potřebami a budoucností globální výměny umělců z artist-run spaces, kolektivů a organizací.
 
Torrance Art Museum a City of Torrance. Torrance, Kalifornie, USA – město v oblasti South Bay v Los Angeles.
 
Fotografie: Jiří Kovanda, Herbarium Page, 2018-2023, site-specific installation, archive: Jiří Kovanda