Nový proděkan pro vnější vztahy

 

Od září roku 2022 působí na Katedře dějin a teorie umění doc. Mgr. David Kořínek a zároveň obsazuje od února roku 2023 pozici Proděkana pro vnější vztahy a internacionalizaci.

David Kořínek je umělcem a vysokoškolským pedagogem. Do roku 2022 byl vedoucím katedry Centrum audiovizuálních studií na FAMU v Praze. Vede kurzy na UMPRUM a Scholastice. V roce 2008 spoluzaložil s Federicem Díazem Ateliér supermédií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, jehož byl do roku 2018 vedoucím. Na UMPRUM získal akademický titul docent. Na katedře Mediálních studiích MU založil obor Digitální média a vedl zde Mediální laboratoř. Pracoval jako dramaturg v České televizi, s kterou dlouhodobě spolupracuje jako režisér.

Od roku 2007 je členem umělecké skupiny Rafani, která pravidelně vystavuje v evropských galeriích a institucích. Tvorba skupiny zahrnuje práci s nejrůznějšími médii, od galerijních instalací, přes práce ve veřejném prostoru po videa a celovečerní dokument. Skupina je nositelem řady ocenění. Díla skupiny Rafani jsou v institucionálních a soukromých sbírkách.

David Kořínek se zabývá teorií pohyblivého obrazu vzhledem k vizuálnímu umění, je autorem odborných textů v uměleckých časopisech a sbornících. Věnuje se také kurátorské činnosti. Ve své akademické praxi se soustředí na současné umění ve spojení s audiovizuálními médii (video, film, nová média, post-internet, performance,…).